ELS RIUS TIGRIS I EUFRATES

Tigris és un riu, juntament amb l'Eufrates, un dels dos grans rius que defineixen la Mesopotàmia; és el més oriental de tots dos i travessa l'Iraq des de les muntanyes de l'Anatòlia. El nom Tigris ve de l'antic persa i significa "el ràpid".
Neix a les muntanyes del Taure, a l'est de Turquia, i recorre 1.900 km cap al sud-est fins a ajuntar-se amb l'Eufrates a Al-Qurna, al sud de l'Iraq, per després anar a parar al golf Pèrsic.Als temps antics, moltes de les grans ciutats mesopotàmiques s'aixecaven al costat del riu o no gaire lluny, i l'aigua del Tigris va irrigar la civilització sumèria.El Tigris ha estat una important via de comunicació i transport en un país majoritàriament desèrtic. Fins a Bagdad és navegable per a vaixells de poc calat, però el transport riu amunt fins a Mossul només és accessible a rais i barcasses.


external image Tigrisdiyarbakir.jpg

L'Eufrates és un riu que en gran part discorre per l'Iraq. Junt amb el Tigris defineixen la regió coneguda com Mesopotàmia.Neix en dos braços, el Kara Su (Eufrates occidental) i el Murat Su (Eufrates oriental), a Turquia, i baixa cap el sud-sud-oest per les muntanyes del Taure, passant per Síria i Iraq, i desaigua al golf Pèrsic, després de 2.780 km.A Mesopotàmia, regió que es troba entre l'Eufrates i el Tigris, s'hi van establir els primers assentaments neolítics del món, en la zona que més endavant va ser la terra de la civilització sumèria . No hi ha dubte que la presència d'aquests dos rius va ser importantíssima per a l'establiment de les primeres ciutats amb legislació.external image Boat_on_Euphrates.jpg