Nòmades

Es diu que una persona o un poble és nòmada quan no té un territori fix com a residència permanent, sinó que se'n desplaça amb freqüència d'un lloc un altre. L'esmentat hàbit és un estil de vida, una forma de subsistència i té una organització social, política, religiosa, administrativa i econòmica adaptada a això. El nomadisme en designa una de les formes de subsistència més antigues i llargues del desenvolupament humà i és objecte d'estudi de la història, l'antropologia, l'arqueologia, la sociologia i l'etnografia, especialment. Si bé la humanitat sencera va ser nòmada durant tota la seva Prehistòria i per a molts el nomadisme representa un estat primitiu del desenvolupament humà, el cert és que el nomadisme segueix vigent i al contrari és tan vàlid i dignificant com el sedentarisme. És gràcies al nomadisme que es va poblar el planeta durant mil·lennis i gràcies al mateix que la humanitat va sobreviure i es va adaptar a fenòmens naturals com les glaciacions o territoris hostils com els deserts.
Tots els pobles prehistòrics van ser nòmades abans de desenvolupar-se l'agricultura i la ramaderia. Caçadors i recol·lectors que viatjaven constantment després dels animals dels quals s'alimentaven, guiats principalment per la seva intuïció. Si partim del fet que la Prehistòria és el temps més llarg de la humanitat (fins a 250 milions d'anys des de l'evolució humana), es pot dir que l'ésser humà ha viscut més temps sobre el planeta com a nòmada que com a sedentari. Si bé nombro
Tenda nomada
Tenda nomada
sos pobles de la terra es van assentar després del descobriment de l'agricultura a començaments de l'Holocè (fa aproximadament 10 mil anys), això no va significar l'extinció del nomadisme i en l'actualitat aquest existeix als cinc continents com recordo dels orígens més primogènits de la humanitat. Si bé es diu que el nomadisme és el desplaçament constant d'un grup humà, això no vol dir que sigui indiferent a un determinat territori. En general els pobles nòmades guarden uns certs límits dins d'una regió i pel mateix no existeix en els nostres temps el cas d'una tribu nòmada que sigui per exemple de l'Amazones i acabi a les Pampes argentines.

external image moz-screenshot.jpg Tenda Nomada
ATT:hamsconflow
TERRITORI
POBLE
Xile
Pobles de la Costa (Canoeros): Changos, Cuncos, Chonos, Alacalufes i Yaganes. Poble de la serralada: Chiquillán, Mapuches, Pehuenches, Puelches, Poyas, Tehuelches .
Colòmbia
Nukak Makuk, Wayúu,
Veneçuela
[Wayúu, Yanomani
Brasil
Yanomani
Orient Mitjà
Beduis,
Groenlàndia
esquimals,
Mèxic
chichimecas,
desert del Sàhara
tuaregs,
Europa
zíngars, Sarakatsani, Yoruk
Sibèria
Evenis
Mongòlia
Ginets de Mongòlia
Kenya
Turkana
Mauritània
Maurí
Nepal
rají
Hamsell