Mapas de Mesopotàmiahttp://www.pais-global.com.ar/mapas/images/mesopotamiaantigua.jpg
http://www.pais-global.com.ar/mapas/images/mesopotamiaantigua.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Mapa_Tercera_Dinastia_de_Ur.svg/350px-Mapa_Tercera_Dinastia_de_Ur.svg.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Mapa_Tercera_Dinastia_de_Ur.svg/350px-Mapa_Tercera_Dinastia_de_Ur.svg.png

Mesopotàmia significa: (país) entre rius, l'antiga Mesopotàmia localitzada a l'actual Iraq tenia una terra molt fèrtil a causa de la presència dels rius Tigris i Èufrates, que desemboquen al Golf Pèrsic. És un territori que està envoltat de deserts. Aquestes terres van ser ocupades fa més de 5000 anys aC. pels sumeris que van construir les primeres ciutats com: Ur i Lagash sobre pujols, i les van fortificar per defensar-les d'altres pobles que cercaven un lloc més bo per a viure. Cada ciutat es governava a si mateixa: eren estats independents.
Les civilitzacions fluvials són les ciutats que es van formar a la riba de grans rius com el Tigris i l'Éufrates a Mesopotàmia, el Nil a Egipte ; l'Indus a l'Índia; i els rius Groc i Blau a la Xina.
Per als grecs, entre el Tagos (Tajo) i l'Anas (Guadiana) hi havia una mesopotàmia, terres habitades principalment per celtes (Estrabó, Geographica, III, 1, 6).