Enlil

Enlil (Senyor de Lil) fou un déu de Sumer, el temple del qual era a Nippur, suposadament construït pel rei heroi Gilgamesh. Se suposa que el seu nom vol dir "rei del vent".
Per molts és considerat el déu suprem, ja que en el seu nom s'escollien els reis. Junt amb les divinitats del Cel i de la Terra (An i ki) forma la tríada còsmica. Des de al menys el 2500 aC el seu temple a Nippur fou el centre espiritual de Sumèria i Enlil va agafar la major part dels poders d'An, sent considerat rei del cel i la terra i senyor de totes les terres. Provocava l'alba, el naixement de totes les plantes i la llibertat, i sense la seva benedicció cap ciutat podria tirar endavant. Li pertanyien totes les manifestacions del moviment o de la infinitud. El seu nombre màgic era el 50.
Estava casat amb la deessa Ninlil sent considerat germà de Ki (encara que de vegades apareix com a espòs d'aquesta). Desterrat al món dels morts (Kur) per la violació de Ninlil, després la seva esposa, va tenir descendència amb Enlil que el va acompanyar al exili: Nanna o Nergal o Sin, deessa de la lluna. Al marxar al seu exili Enlil va demanar a tres guardians del món terrenal no revelar el lloc on era, i va agafar l'aparença d'aquestos tres per presentar-se a Ninlil, produïnt tres noves unions que foren tres deitats (entre aquestes Meslamtea i Ninazu). Altres fills d'Enlil amb Ninlil foren Ninurta (o Ningirsu), Nisaba (deessa del gra) i Pabilsag (a vegades igualada a Ninurta i a vegades a Enbilulu); amb Ereshkigal, Enlil fou el pare de Namtar.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Enlil
http://www.lunchtruckparts.com/images/Eastern%20Europe/214841_enlil.jpg
http://www.lunchtruckparts.com/images/Eastern%20Europe/214841_enlil.jpg
Daniel.G.S(Editat per Marta)