EnkiEnki fou una divinitat sumèria de la ciutat d'Eridu, venerada també en altres ciutats, especialment a Ur. Residia a l'Apsu.
A la mitologia sumèria i babilònica, Enki (A = Senyor, ki = terra), o "Ea" com ho van anomenar els accadis babilonis i (en realitat és una denominació d'origen Sumèria, es tracta d'un nom compost pels signes E = una casa i = aigua), és el "Senyor de la terra" encara que se li associa principalment amb el món aquàtic, de fet Enki / Ara, segons aquesta mitologia, reina el Apsu, un territori situat en la profunditat de la terra, mentre que Enlil, és el senyor de l'aire, el que ostenta la Sobirania a la superfície. Enki, Nudimmud un dels seus epítets més usats fou "creador") és el déu de la saviesa, senyor de la construcció, les arts, el disseny i la creació. És un dels tres déus més importants (i Enlil amb Anu) de la cultura mesopotàmica, Sorgida a la vall del tigris i l'Eufrates.external image 180px-Copia_de_Enki.jpg


El seu temple "E-Engur-a", era el principal lloc sagrat de "Apsu" on residia, la ciutat de Eridu va ser la seva primera residència, construïda per ell mateix al arribar a la terra. Enki és l'únic detentor dels misteriosos "Em", terme intraduïble que es ve interpretant com "Poders" o "Lleis divines", i que els déus podien portar com adorns o joies.

Els seus símbols eren la cabra i el peix, que més tard es van refondre en una única bèstia anomenada Capricorn. Per aquest motiu, astronòmicament, s'associï a les consteŀlacions d'Aquari i capricorn, Encara que també se'l relaciona amb el planeta Mercuri. Es representa com una figura masculina portant o abocant aigua.

Informació treta de la vikipedia
Jose
(Editat per Marta)